040 588 98 47 toimisto@vinha.net
Etsitkö Eeposta? SIIRRY EEPOKSEEN

Tanssi tanssi taidetta – kuulumisia tanssiopistolta ja tietoa taiteen perusopetuksesta

09.09.2021 | Blogi, Saara

Hyvää alkavaa lukuvuotta 2020-2021! 

Viime lukuvuosi oli koronapandemian myötä vaiheikas, ja nyt katsomme uteliaina tulevaan. Alkanut lukuvuosi tulee olemaan erilainen kuin edellinen, ja jälleen ainutlaatuinen. Viime vuoden jatkuvassa muutoksessa pandemia vaati samaan aikaan nopeutta reagoida muutoksiin ja kärsivällisyyttä odottaa kokonaistilanteen paranemista. Ennen kaikkea pandemia opetti meitä ajattelemaan asioita monista suunnista ja ohjasi toivomaan ja tavoittelemaan: Saimme viime keväänä opistokohtaisen opetussuunnitelman päivitystyön loppuun ja samalla pysähdyimme, kuin juuri oikea-aikaisesti pandemian mukanaan tuoman hidastumisen keskellä, opistomme arvojen ja tavoitteiden äärelle. Olemme opistolla ylpeitä siitä, että voimme tarjota laadukasta taideopetusta, joka kytkeytyy menneisyyteen, nykypäivään ja resonoi tulevaisuuteen. Opistomme toimintaa ohjaavat tavat ja arvot keskustelevat ajassa.

Tanssiopisto ja koronaepidemia

Vuonna 2019 taiteen perusopetusta tarjottiin 267 kunnassa yhteensä 424 oppilaitoksessa. Taiteen perusopetuksen oppilaita oli 128 000 ja esitys-, konsertti- ja näyttelytapahtumia järjestettiin 15 000 tapahtuman vuositasolla. Taiteen perusopetuksella on myös merkittävä työllistävä vaikutus, sillä opetuksesta vastaavat taiteen alan ammattilaiset. Pian puolitoista vuotta kestänyt koronaepidemia on kiistämättä leikannut myös taiteen perusopetuksen harrastajamääriin lovia, ja sillä on suuria kerrannaisvaikutuksia. Vaikka tanssiopistomme toimii tästä syksystä alkaen tasavahvasti kolmen kunnan alueella, ja oppilaita on enemmän kuin aikaisemmin, on edelleen monissa ryhmissä paljon vapaita paikkoja ja toiminnan elvyttämiseksi tasolle, joka oli ennen koronaa, työskennellään aktiivisesti.  

Teimme viime vuonna tanssiopistolla parhaamme toiminnan keskeytyksettömän jatkumisen eteen. Mennyttä kevättä katsoessa tuntuu, että toiminnan jatkuminen, vaihtelevissakin tilanteissa ja kaikesta huolimatta, myötähelpotti epävarmuudessa tarpomista. Kiitos jaksamisesta kuuluu niin opiston henkilökunnalle kuin kaikille oppilaille. Tanssiopisto sai myös taloudellista tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä koronapandemiasta aiheutuneiden kulujen kattamiseen ja palveluiden saatavuuden turvaamiseen. Edelleen tuki näkyy tulevana lukuvuonna muun muassa tehostettuna ilmanpuhdistuksena Vihdin kirkonkylän ja Lohjan toimipisteillä.  

Tanssitaiteen kodilla on vahva perusta

Taiteen perusopetusta ohjaa laki taiteen perusopetuksesta ja se on osa Suomen koulutusjärjestelmää. Opetus on tavoitteellista ja valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan sidottua. Käytännössä toiminta on vapaa-ajalla paikallisissa taideoppilaitoksissa annettavaa taidekasvatusta. Opetus toteutetaan turvallisissa harrastusympäristöissä, joissa oppilasta kannustetaan löytämään omanlainen harrastuspolku joko yleisen tai laajan taiteen perusopetuksen oppimäärän mukaan. Jokainen oppilaitos koostaa valtakunnallisten ohjeiden pohjalta opistokohtaiset opetussuunnitelmat. Viimeksi taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteet uudistettiin vuonna 2017, joiden pohjalta opistot tekivät omat suunnitelmansa. Vinhan opetussuunnitelma on päivitetty vielä tämänkin jälkeen, viime keväänä 2021. Olemme Vinhassa iloisia siitä, että meillä on mahdollisuus tarjota molempia oppimääriä, yleistä ja laajaa, jolloin oppilaalla on mahdollisuus vaikuttaa oman harrastamisen intensiteettiin. 

Suomen taiteen perusopetuksen järjestelmä on kansainvälisestikin ainutlaatuinen asia, sillä missään muualla maailmassa ei ole samanlaista järjestelmää. Taiteen perusopetuksella on myös vuosikymmenien perinteet; 1960-luvun lopulla musiikkiopistolakiin kirjattiin ensimmäiset vuosittaiset rahoitukset musiikkiopistoille ja ensimmäinen laki taiteen perusopetuksesta tuli voimaan vuonna 1992. Tanssiopisto Vinhan juuret ulottuvat myös jo 1980-luvun puolelle ja opetus on kuulunut taiteen perusopetuksen piiriin heti vuoden 1992 alusta alkaen Karkkilassa ja Vihdissä. Opiston toimintaa ohjaava nykymuotoinen yhdistys  on 15-vuotias, mutta opiston taideopetuksen juuristo on siis sitä huomattavasti vanhempi. Ensimmäiset taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmat vahvistettiin seitsemälle taiteen alalle vuonna 1993, ja nyt, vuonna 2021, kenttä on laajentunut jo yhdeksään eri taiteen alaan. Taiteenaloja ovat arkkitehtuuri, kuvataide, käsityö, mediataiteet, musiikki, sanataide, sirkus, tanssi ja teatteritaide.

Tanssiharrastus antaa valmiuksia myös ammattilaisuuteen

Taiteen perusopetuksen ytimessä on elinikäisen taidesuhteen syntymisen mahdollistaminen. Harrastaminen on tavoitteellista ja tasolta toiselle etenevää, ja suoritetusta oppimäärästä, sekä yleisestä että laajasta, saa todistuksen. Taiteen perusopetuksen todistus on osoitus pitkäjänteisestä harrastamisesta ja todistusta voi hyödyntää esimerkiksi erilaisissa hakutilanteissa.

Toisinaan oppilaidemme tiet jatkuvat ammattiopintoihin asti kuten viimeisimpänä oppilaallamme Iida Mäkisellä, joka on aloittamassa Kuopion Savonia-ammattikorkeakoulussa tanssinopettajaopinnot. Iida jatkoi tanssimista vielä Ruotsissa ennen lopputyön tekemistä Vinhaan. Kysyin Iidalta, mitä tanssiopinnoista Vinhassa jäi hänen mieleensä erityisesti ja milloin ammattiin hakeutuminen alkoi kirkastua ajatuksissa. Näin Iida vastasi:

“Vinhasta on jäänyt itselle tosi lämmin muisto, ja oli silloin haikeata lopettaa Vinhassa. Vinhasta on jäänyt mieleen erityisesti tietenkin ihanat opettajat sekä turvallinen ja kannustava oppimisympäristö, jossa ei oppilaita ei laitettu arvojärjestykseen. Sitten mieleen on myös jäänyt esiintymistoiminta ja erilaiset projektit, joissa sain niin esiintymisen kokemusta, että kosketusta taiteelliseen työskentelyyn. Pääsi kokemaan ja kokeilemaan tanssin monia ulottuvuuksia. Esimerkiksi vuosia sitten Vinhalla oli omien tanssien esityksiä, joissa olen itse saanut ensimmäisen kokemuksen koreografian tekemisestä.

Ajatus tanssista mahdollisesti ammattina oli ollut itsellä jo pitkään. Muistan yläasteikäisenä miettineeni, voisiko tanssista tulla minulle ammatti, mutta varsinkin silloin siihen liittyi vielä isoja epävarmuuksia kuten onko tanssi oikeasti minun juttu, ja olenko minä riittävän hyvä. Ensimmäinen kokemus, joka konkretisoi omia ajatuksia, oli oma laajan oppimäärän päättötyö, jossa pääsin sekä toteuttamaan omaa taiteellista prosessia sekä ohjaamaan ryhmää. Siitä jäi käteen tosi positiivinen ja opettavainen kokemus, joka lisäsi itsevarmuutta ja herätti innostusta opettamiseen. Lukion jälkeen päädyin sitten kansanopiston tanssilinjalle Porvooseen, jossa sain vuoden keskittyä vain tanssiin. Siellä sain varmistuksen päätökselle panostaa tanssiin ja hakea ammattiopintoihin. Nyt sitten aloitin täällä Kuopiossa tanssinopettajan opinnot.”

Paljon onnea, Iida, tanssinopettajaopintoihin!     

Kaiken ytimessä into ja ilo

Eräs huoltaja totesi minulle kerran oppilaan opinnoista puhuessamme, että lapsi tanssii tanssimisen ilosta, ei niinkään oppimäärien. Ja niinhän se on, että motivaatio on aina merkityksellisin asia kaikessa tekemisessä – kaikki muu tulee jos on tullakseen. Into ja riemu syntynee yksinkertaisesti siitä, että palataan kerta toisensa jälkeen perusasioiden äärelle. Sen äärelle, että saamme yhdessä hypätä ja pyörähtää. Sen äärelle, että tanssi herättää meissä halun liikkua, kokea tunnetta ja tunteita, tahtotiloja. Tanssiessa voimme käyttää energiaa ja luovuutta, tulla kohdatuksi ja kohdata, vaikuttua sykkeestä ja rytmistä. Tanssiminen voi avata millaisia maailmoja tahansa, niin, että kullekin, joka tanssimassa on, syntyy tanssimisen hetkestä omanlainen kokemus.  

 

Tavataan, tanssitaan!

 

Saara

Rehtori

Lähteet ja tietoa taiteen perusopetuksesta yleisesti ja Tanssiopisto Vinhassa:

Tanssiopisto Vinha, esite, kevät 2021

Tanssiopisto Vinhan opetussuunnitelma 2021

 

Taiteen perusopetusliitto: https://artsedu.fi/

Opetus- ja kulttuuriministeriö: https://minedu.fi/taiteen-perusopetus

STOPP ry: https://stopp.fi/

 

Muut artikkelit:

Esitysten iloa – pitkästä aikaa!

Juuri päättynyt lukuvuosi oli jälleen kerran ainutlaatuinen. Tällä kertaa ainutlaatuisuus johtui siitä, että pääsimme pitkän tauon jälkeen järjestämään aivan tavallisia esityksiä - yleisön edessä! Syksyllä 2021 Vinhan oppilasnäytös Karkkilassa oli ensimmäinen...

lue lisää

Meidän meri Tanssin talossa

Toukokuussa olimme 5- ja 6-vuotiaiden oppilaitteni kanssa esiintymässä Tanssin talossa Helsingissä Suomen tanssioppilaitosten liiton 40-vuotisjuhlanäytöksessä. Mukana oli 19 oppilasta kolmesta eri ryhmästä. Meitä opettajia oli minä ja Varpu, lisäksi tärkeitä...

lue lisää

Lempeydestä

 Kuvittele, että alusta jolla olet on pehmeä. Niin pehmeä, että siihen painautuu kehosi jälki. Anna hengityksesi syventyä ja hidastua aavistuksen. Pysähdy hetkeksi. Hengitä rauhassa sisään ja ulos. Joku toinen pysähtyi myös lukiessaan tätä samaa tekstiä. Saitte kokea...

lue lisää