040 588 98 47 toimisto@vinha.net
Etsitkö Eeposta? SIIRRY EEPOKSEEN
Vinha » Opisto » Historia

Tanssinopetuksen historiaa luoteisella Uudellamaalla

Tanssiopisto Vinha on Luoteis-Uusimaan tanssiyhdistys Vinha ry:n ylläpitämä, taiteen perusopetusta antava oppilaitos. Tanssiopisto on vastannut tanssin perusopetuksesta luoteisella Uudellamaalla vuoden 2006 alusta alkaen. Vinhan toimintakunnat ovat Karkkila, Lohja ja Vihti.

Tanssiopisto Vinhan juuret ulottuvat jo 1980-luvun loppupuolelle. Karkkilassa tanssinopetustoiminta alkoi 1980-luvun lopulla Päiväkoti Karkin kannatusyhdistyksen tanssitunneilla Virpi Tummavuoren johdolla. Myös Vihdissä Virpi Tummavuori käynnisti samoihin aikoihin tanssitoimintaa, ja opetusta järjestämään perustettiin Vihdin taidetanssin edistämisyhdistys Villit Lapset ry. Villit Lapset ry:n toiminta keskittyi Vihdin kirkonkylään, ja yhdistys oli mukana myös Taidetalo Siirilän toiminnassa heti alusta alkaen. Sekä Karkkilassa että Vihdissä tanssinopetus hyväksyttiin mukaan taiteen perusopetukseen heti lain tultua voimaan vuonna 1992.

Ajatus omasta alueellisesta opistosta syntyi keväällä 2005 tanssitoiminnan toisaalta kasvettua Karkkilassa turhan isoksi ollakseen päiväkodin kannatusyhdistyksen alaista toimintaa ja toisaalta toiminnan myös vakiinnuttua. Tuntui järkevämmältä koota kahden kunnan voimat yhteen ja tarjota niin oppilaille kuin opettajillekin – joita tässä vaiheessa oli jo useampi – vahvempi toimintaympäristö. Luoteis-Uusimaan tanssiyhdistys Vinha ry. perustettiin syksyllä 2005 ja Tanssiopisto Vinha aloitti toimintansa tammikuussa 2006. Opiston rehtoriksi valittiin Milla Laaksonen (nyk. Malmberg), joka oli aloittanut opettajana alueella jo syksyllä 1998. Avajaisia vietettiin Taidetalo Siirilässä ja avajaisissa nähtiin ohjelmanumerona kolme laajan oppimäärän päättötyötä. Toiminta laajentui heti elokuussa 2006 Pusulaan, jossa opettajat olivat käyneet kurssittamassa jo useamman vuoden ajan. Vinha vietti kymmenvuotisjuhliaan lukuvuonna 2015-2016, vaikka tanssinopetustoiminta juhli samaan aikaan siis jo kolmekymmenvuotista taivaltaan.

Vuosien aikana Karkkilassa ja Vihdissä on toteutettu monimuotoisia tanssiprojekteja: Oppilasnäytökset ovat muuntuneet usein tanssisaduiksi ja esitystoimintaa on säännöllisesti myös opiston toiminta-alueen kirjastoissa, vanhainkodeissa ja kouluissa. Vuosittain vaihtuvat lukuvuositeemat ovat tarjonneet puitteet vaihtelevalle ja monipuoliselle esitystoiminnalle. Yhteistyötä on tehty esimerkiksi eri taidekoulujen, Karkkilan kaupungin, Vihdin kunnan, Karkkilan Kulttuuriyhdistys Lyyti ry:n, Karkkilan Työväen Näyttämö ry:n, Karkkiharmonikat ry:n, Vihdin kevyenmusiikin yhdistyksen, Vikke ry:n, Vihdin musiikin ystävien ja lukuisten muiden taiteen ammattilaisten ja harrastajien kanssa. Suurien yhteisesitysten ja omien tapahtumien lisäksi Vinhan oppilaat ovat osallistuneet moniin yhteistyöhankkeisiin ja tanssineet erilaisissa tilaisuuksissa aina ruokakaupan käytävältä Kansallisoopperan lavalle asti.