040 588 98 47 toimisto@vinha.net
Etsitkö Eeposta? SIIRRY EEPOKSEEN

Mietteitä sijaistamisesta ja tanssin sanallistamisesta

29.04.2021 | Blogi, Pinja

Hei kaikille! Olen Pinja ja sijaistan Pauliinan balettitunteja Vinhassa kevätkaudella 2021. Olen opettanut torstai-iltaisin Taidetalo Siirilässä ryhmiä: baletti1, baletti,tossut, baletti 2 ja aikuisbalettia. On ollut aivan ihana tutustua opiston mahtavaan ja lämminhenkiseen henkilökuntaan, sekä eritoten taitaviin ja hienoihin oppilaisiin. Vinhassa on aivan omanlaisensa yhteisöllinen ja avoin ilmapiiri ja koen tulleeni lämpimästi vastaanotetuksi.

Aluksi jännitin kovasti sijaistamista ja uusien oppilaiden kohtaamista. Onneksi työ opettaa tekijäänsä ja kevään mittaan on ollut ilo tutustua oppilaisiin ja tanssia yhdessä. Myös muilta opettajilta saatu vertaistuki on ollut korvaamatonta.

 

 

 

 

 Jo toinen koronakevät on toki tuonut monenlaisia haasteita mukanaan tanssinopetukseen. Opetusmuodot ovat vaihdelleet lähiopetuksesta etä- ja hybridiopetukseen. Tämä on varmasti vaatinut hermoja ja kärsivällisyyttä puolin ja toisin. On kuitenkin ollut ilo huomata kuinka keskittyneitä ja motivoituneita oppilaat ovat olleet. Iso osa tanssituntien viehätystä on yhdessä tekeminen ja jakaminen, toisten kanssa ja toisilta oppiminen. Etäopetuksessa haastavaa ja myös harmillista on ollut, että oppilaiden keskinäinen vuorovaikutus ei ole mahdollistunut samalla tavalla kuin lähiopetuksessa. Olenkin koittanut toimia linkkinä oppilaiden välillä ja mahdollistaa sen, että jokainen tulee kuulluksi.

Opettajana on tuntunut tärkeältä, että tunnin aluksi käytämme pienen hetken kuulumisten vaihtamiselle ja, että ainakin siinä hetkessä saan kuulla oppilaiden äänen ja mietteitä suhteessa opetukseen. On ollut todella mukava kuulla oppilaiden toiveita ja tarpeita ja sitä kautta rakentaa tanssitunteja, jotka palvelevat paremmin heidän oppimistaan ja kiinnostuksia baletissa.

Etäopetus on korostanut sanojen merkitystä opettamisessa ja Vinhan lukuvuoden teema Tanssi sanoissa! on toistunut monien opettajien aiemmissa teksteissä. Itsekin olen pohtinut paljon tanssin ja liikkeen sanallistamista ja sitä minkälaisia sanoja käytän ohjatessani tunteja. Rakentamani tunnit lähtevät perusasioiden ääreltä, mutta käyttämieni erilaisten mielikuvien, laatujen sanoittamisen, tilallisuuden ja suuntien hahmottamisen, sekä monenlaisten kehollisten tonuksien kautta koitan aktivoida oppilaita ajattelemaan ja kokemaan liikettä monelta kannalta. Tanssi ikään kuin rakentuu liikkeen ympärille sitä kautta, miten liikkeen toteuttaa, kuinka on läsnä hetkessä, kehossaan, tilassa ja ajassa.

Teemme yleensä kaikkien ryhmien kanssa pitkän alkulämmittelyn, joka virittää kehomielen tanssin tilaan. Sanat ovat tässä avainasemassa ohjaamassa fokusta kehon eri osiin, hengitykseen, hienosyiseen artikulaatioon, suuntien löytämiseen kehon sisällä ja liikkeestä nauttimiseen mainitakseni muutamia asioita. Samat sanat eivät tietenkään aina toimi kaikille ja yritänkin muistaa painottaa, että opettajan puhetulvan sisältä voi poimia ne itselle toimivat asiat ja jättää muut pois.

Esiintyvän ryhmän kanssa olemme käyttäneet aikaa sen pohtimiseen miltä tanssiminen tuntuu. Jokainen on saanut vapaasti kirjoittaa omilla sanoillaan aiheen kautta ja näin sanoittaa omaa kokemustaan. Kokemuksen sanoittaminen tuntuu minusta mielekkäältä, vaikkakin tanssi ja liike usein pakenee sanoja, eikä sitä kokemusta voi täysin sanoin kuvatakaan. Silti jotain siitä kokemuksesta todentuu ja konkretisoituu ihan eri tavalla, kun sen kirjoittaa tai puhuu ulos sanoiksi. Sanoittamalla omaa kokemustaan siitä miltä tanssiminen tuntuu, tulee samalla tuottaneeksi tietoa itselle ja muille. On ollut todella liikuttavaa ja riemastuttavaa kuulla oppilaiden mietteitä ja olen kiitollinen siitä, että he ovat niin runsassanaisesti ajatuksiaan jakaneet. Ja kuinka hienoa ja runollista kieltä näistä teksteistä onkaan syntynyt. Olemme myös poimineet teksteistä sanoja ja inspiroituneet rakentamaan niistä liikkeitä ja liikefraaseja. Läsnä on siis ollut, miten tanssi taipuu sanoiksi ja sanat tanssiksi.

Olen saanut viettää tanssintäyteisen kevään Tanssiopisto Vinhassa ja olen tästä tilaisuudesta kiitollinen. Nautinnollista ja aurinkoista kevättä kaikille!

-Pinja

 

 

Artikkelin yläosassa näkyvä kuva on 23.4.2021 Lukiodiplomi-esityksestä. Kuva: Tanssiopisto Vinha
Artikkelin keskellä oleva kuva on kuvakaappaus kansainvälisen tanssin päivän opettajakokouksesta 29.4.2021.

Muut artikkelit:

Kesätyöntekijöiden kuulumiset

Kesätyö Tanssiopisto Vinhassa Lohjan toimipisteessä Moi! Olemme Vinhan 2024 kesätyöntekijät Sofia ja Olivia ja kerromme meidän kesätyökokemuksestamme Vinhalla. Kesätyömme alkoi perehdytyksellä, missä saimme tarvittavia tietoja ja pääsimme suunnittelemaan ensimmäistä...

lue lisää

Esitysten iloa – pitkästä aikaa!

Juuri päättynyt lukuvuosi oli jälleen kerran ainutlaatuinen. Tällä kertaa ainutlaatuisuus johtui siitä, että pääsimme pitkän tauon jälkeen järjestämään aivan tavallisia esityksiä - yleisön edessä! Syksyllä 2021 Vinhan oppilasnäytös Karkkilassa oli ensimmäinen...

lue lisää

Meidän meri Tanssin talossa

Toukokuussa olimme 5- ja 6-vuotiaiden oppilaitteni kanssa esiintymässä Tanssin talossa Helsingissä Suomen tanssioppilaitosten liiton 40-vuotisjuhlanäytöksessä. Mukana oli 19 oppilasta kolmesta eri ryhmästä. Meitä opettajia oli minä ja Varpu, lisäksi tärkeitä...

lue lisää

Opettaja