Tervetuloa aloittamaan lukuvuotta 2024-2025!
Alkavana tanssivuonna teemamme on Tulevaisuus! Tulevaisuutta on huominen, ensi syksy tai aika sadan vuoden päässä. Tulevaisuus voi jännittää tai innostaa, ja tulevaisuuteen liittyy usein odotuksia ja toiveita – ehkä pelkojakin. On olemassa monenlaisia tulevaisuuskuvia, ja ne voivat olla yhteisiä ja jaettuja tai omia ja yksityisiä.
Tulevana lukuvuonna tutkailemme oppilaiden kanssa ikätasoisesti tulevaisuuden käsitettä ja siihen liittyviä mahdollisuuksia tanssin kontekstissa: Mitä voisi olla tulevaisuuden tanssi? Millainen tanssija minä olen tulevaisuudessa? Voinko tanssillani vaikuttaa tulevaisuuteen? Tulevan aprikoimiseen yhdistyy myös aikakäsityksen havainnoiminen, sillä tulevaisuutta pohtiessamme olemme vääjäämättä tekemisissä menneen, nykyhetken ja tulevaisuuden yhteisdilemman kanssa: Tanssituntikin on aina ennen alkamistaan tulevaisuutta – ja hetken kuluttua jo mennyt! Miksi aika kiitääkään välillä niin nopeasti?
Taideopetus ja tanssin harrastaminen edistävät kestävää tulevaisuutta
Tulevaisuus on kuin kysymysmerkki, sillä sitä on hankala ennustaa. Yllättävien kriisien vyöryessä ylitsemme peräjälkeen tuntunee helposti siltä, että ainoastaan epävarmuus on varmaa. Onneksemme voimme kuitenkin olla tekemisissä toistemme kanssa ja luoda toivoa yhdessä kyetäksemme katsomaan positiivisesti eteenpäin. Taide antaa mahdollisuuden kokea yhteenkuuluvutta ja jakaa ajatuksia. Yhdessä on monesti helpompaa tarkastella maailmaa ja itseä sekä sanoittaa tunteita, omia ja toisten, kuin yksin. Taiteen perusopetus vahvistaa luovaa ajattelua ja ajattelun kehittyminen taas puolestaan auttaa ymmärtämään, että monenlaisia tapoja toimia tarvitaan. Toisista välittäminen on edellytys sille, että voimme toimia ja vaikuttaa asioihin – konkretia taas osaltaan helpottaa epävarmuuden hyväksymistä.
Me Vinhassa uskomme, että taidekasvatuksella on tärkeä rooli kestävän tulevaisuuden rakentajana. Kestävyysajattelussa ei ole kyse ainoastaan kierrätyksestä sillä kestävä ajattelu ottaa huomioon niin meidät itsemme kuin ympäröivän maailman ja ohjaa ajattelutavan ja toiminnan tarkasteluun monella tasolla. Kestävä taidekasvatus rohkaisee ja auttaa kohtaamaan haasteita myönteisessä valossa. Taiteen perusopetus kutsuu tutkimaan asioita tuorein ajatuksin ja auttaa siten keskittymään uudenlaisten ratkaisujen etsimiseen, joita tulevaisuudessa mahdollisesti tarvitaan. Toimintaamme ohjaa taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteiden lisäksi Vinhan oma, opistokohtainen opetussuunnitelma, jonka arvopohjan mukaan olemme sitoutuneet luomaan pohjaa sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävälle tulevaisuudelle. Jokainen on arvokas ja ainutlaatuinen, ja tervetullut mukaan.
Harppauksia taiteen perusopetuksen kentällä ovat lakiuudistuksen valmistelu ja KOSKI-tietovaranto
Katsomme tulevaisuuteen myös kun seuraamme taiteen perusopetuksen lakiuudistuksen valmistelua, joka on parhaillaan käynnissä. Uudistuksen keskeiset tavoitteet liittyvät taiteen perusopetuksen saavutettavuuden ja saatavuuden edistämiseen, rakenteellisiin muutostarpeisiin ja valtionrahoitusjärjestelmän selkeyttämiseen. Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut taiteen perusopetusta koskevan lainsäädännön ja valtionrahoitusjärjestelmän uudistamista valmistelevan työryhmän, jonka määräaika päättyy kesällä 2025. Seuraamme erityisen kiinnostuneina keskustelua siitä, kuinka saavutettavuuden ja saatavuuden edistämisen kautta kulttuuristen ja sivistyksellisten perusoikeuksien yhdenvertainen toteutuminen voidaan tulevaisuudessa varmistaa myös taiteen perusopetuksessa aiempaa paremmin.
Tulevaisuutta on ensi lukuvuonna myös opiston siirtyminen KOSKI-tietovarannon tallentamisen piiriin. Opintosuoritusten tallentaminen palveluun vahvistaa taiteen perusopetuksen asemaa suomalaisessa koulutusjärjestelmässä ja tuo opetuksessa saavutetut tiedot ja taidot näkyväksi muissa koulutusmuodoissa hankitun osaamisen rinnalla. Monivuotinen harrastaminen tavoitteellisen tanssiharrastuksen parissa nousee esille kun oppilas hakeutuu opiskelemaan esimerkiksi toiselle asteelle tai korkeakouluun tai siirtyy työelämään. KOSKI-tietovarantoon siirtymisen myötä tanssiopiston opetussuunnitelmaa on päivitetty siten, että opetussuunnitelman mukaiset opintokokonaisuuksien tuntimäärät ovat nyt laskettu myös opintopisteiksi. Esimerkiksi laajan oppimäärän vähimmäistuntimäärä, 1300 tuntia, on peräti 48,1 opintopistettä!
Omista kokemuksista kohti tulevaisuusmielikuvittelua
Ajattelin aloittaa omien oppilaideni kanssa tanssivuoden nykyhetken kokemusten havainnoinnista. Toivon, että varsinaisten tanssiliikkeiden ja -sarjojen ohessa ehtisimme pohtia kysymyksiä, joiden avulla löydämme yhteiset askelmerkit tulevaan lukuvuoteen:
Millaiselta tanssi minussa tuntuu?
Mitä olen tanssimisesta kaivannut tai odottanut?
Miltä haluaisin tanssin tuntuvan?
Miten kurottelisin tanssiunelmiani kohti?
Ajatuksemme saavat turvallisesti livistää näistä havainnoista tulevaisuusmielikuvittelun vinhoihin pyörteisiin. Se vie meidät kenties kohti utopististista aikamatkustusta tai futuristisia esiintymisasuja. Näemme sitten!
Ennen kaikkea tulevaisuuden tutkailu on katsomista rohkeasti eteenpäin. Ja ollaksemme rohkeita, tarvitsemme toivoa. Olen sitä mieltä, että toivon käsite ansaitsee huutomerkin, sillä se on tärkeintä kaikista.
!
Lähdetään kohti Tulevaisuutta!
– yhdessä ja uteliaina, täynnä toivoa ja rohkeutta.
Tanssimisiin!
Saara
Rehtori
Tekstissä käytetyt lähteet:
Opetus- ja kulttuuriministeriö: https://okm.fi/uudistuva-taiteen-perusopetus
Opetus- ja kulttuuriministeriö: https://okm.fi/-/taiteen-perusopetusta-koskevan-lainsaadannon-uudistaminen-kaynnistyy
Tanssiopisto Vinha: https://vinha.net/opisto/tavoitteemme/
Tanssiopisto Vinha OPS: https://vinha.net/wp/wp-content/uploads/2024/03/VINHA_OPS_2024_Kevyt.pdf
Taiteen perusopetusliitto, Kestävä TPO: https://artsedu.fi/oppilaitoksille/kestava-taiteen-perusopetus/
https://kestavatpo.blogspot.com/2021/01/kestava-taiteen-perusopetus.html
KOSKI: https://opintopolku.fi/
https://www.oph.fi/fi/tilastot/koski-tietovaranto
https://wiki.eduuni.fi/display/OPHPALV/Koski
https://www.oph.fi/fi/uutiset/2023/koski-tietovarannon-kaytto-nyt-mahdollista-taiteen-perusopetuksessa-opetuksessa