040 588 98 47 toimisto@vinha.net
Etsitkö Eeposta? SIIRRY EEPOKSEEN

Urban vs. Hip hop

30.09.2021 | Blogi, Ninni

Tervehdys ja hyvää alkavaa kautta!

Toivottavasti oppilailla, kotijoukoilla, Vinhan henkilökunnalla ja teillä muilla blogin lukijoilla on ollut ihana kesä ja olette nauttineet olostanne. Syksyn tanssitunnit pyörivät ja toiminta on käynnistynyt uudessa toimipisteessä Lohjallakin! Lisäksi lukujärjestyksessä näkyy ”uusi” laji. Tämä ”uusi” laji on hip hop, jonka tunnit kulkivat viime vuonna nimellä urban. 

Tässä blogitekstissä pyrin avaamaan miksi hip hop -muutokseen ryhdyttiin ja millaisia muutoksia tehtiin tai tullaan tekemään ja miten se on vaikuttanut omaan työhöni.

Syyslukukaudella 2021 alkaneet hip hop -tunnit

Kesällä 2020 opiston tietoon tuli, että lukujärjestyksessä esiintyvällä urban-sanalla voitiin nähdä olevan yhteyksiä rakenteelliseen rasismiin ja opisto alkoi pohtia vaihtoehtoja kyseiselle termille. Opisto aloitti kokonaisvaltaisen opetussuunnitelman päivittämisen. Opetussuunnitelman päivitystyön myötä opintojen rakennetta ja tanssiopiston arvoja tarkasteltiin ja sen pohjalta opetuksen rakenteeseen, sisältöihin ja toteutustapoihin tehtiin tarkennuksia ja tarvittavia muutoksia. Urban-termin osalta kyse oli samalla kokonaisvaltaisemmasta muutoksesta kuin ainoastaan lajinimen muutoksesta. 

Aiemmin Vinhassa katutansseja opetettiin nimellä street. Vuonna 2018 opetussuunnitelmatyön myötä streetin nimeksi vaihdettiin urban, koska street viittasi vain katulajeihin, jolloin klubilajit jäivät ulkopuolelle. Katu- ja klubitanssit olisi ollut nimenä haastava ja urbanin kattoterminä ajateltiin pitävän sisällään sekä katu- että klubilajit. Näin ollen yhden viikkotunnin alla voitaisiin käydä tanssia esimerkiksi waackingiä, vogueta, housea tai hip hopia opettajan tanssihistorian sekä oppilaiden kiinnostuksen mukaan. 

Urban ei kuitenkaan ole oma tanssilaji. Sen taustalla ei ole yhtä tekniikkaa, historiaa tai kulttuuria kuten vaikkapa baletissa, jazzissa ja nykytanssissa. Urbanin tilalle valittiin hip hop, joka on tanssilaji. Lisäksi hip hopia on tehty opistolla eniten ja se oli mahdollista ottaa osaksi laajaa oppimäärää. Hip hoppiin tehtiin oma opetussuunnitelma, joka huomioi lajin oman kulttuurin, historian ja erityispiirteet. Opetussuunnitelmaa ja toimintaa on myös muokattu rasismia ja syrjintää silmällä pitäen kohti tasa-arvoisempaa mallia ja tämä työ jatkuu tänä vuonna. Myös opiston lukuvuoden teema Yhteinen ympäristö ohjaa ajatuksia monella tavalla kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa ja kestävää tulevaisuutta, niin ekologisesti, sosiaalisesti kuin kulttuurillisesti.

”Miksi Karkkilassa lasten harrastama tanssilaji, nimeltä urban, on ongelmallinen?”

Osa varmasti muistaa, kun Instragram-sovellus täyttyi yhtäkkiä viime kesänä kuvista, joissa ei näkynyt mitään, vain musta ruutu. Mustat ruudut olivat osa Blackout Tuesday -kampanjaa, jolla haluttiin osoittaa tukea mustille yhteisöille ja kulttuureille sekä antirasismille. Black Lives Matter -järjestö on perustettu jo vuonna 2013, mutta se sai suurta kansainvälistä huomiota George Floydin murhaan johtaneiden tapahtumien, siihen liittyvän videon ja siitä nousseiden mielenosoituksen levitessä ympäri maailmaa. Black Lives Matter ei ole tuotesuojattu, mutta siihen liittyvät organisaatiot ja liikkeet ajavat tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia sekä vastustavat poliisiväkivaltaa, rakenteellista rasismia ja rodullistettua profilointia. Yleiseen keskusteluun nousi tapahtumien myötä rasismin erilaiset muodot mikroaggressioista rakenteelliseen rasismiin, johon myös urban-sana liitetään.

Sanalla urban viitataan alunperin kaupunkiin. Sitä on kuitenkin annettu etuliikkeeksi myös asioihin, jotka ovat syntyneet alunperin mustassa kulttuurissa, joilla ollut jo nimi. Alkuperäistä nimeä ei kuitenkaan käytetä, jotta asia olisi helpommin lähestyttävä valkoiselle kuluttajalle. Näin ollen häivytetään alkuperäistä, mustaa kulttuuria ja tehdään siitä valkopesun, (whitewash) kautta valkoiselle kuluttajakunnalle helpommin lähestyttävä ja myytävä paketti, jossa alkuperäistä on muokattu ”juuri sopivalla tavalla”. 

Ongelma syntyy siitä, että alkuperäisen kulttuurin edustajat, pioneerit, kehittäjät, opettajat, muusikot eivät saa heille kuuluvaa kunniaa tekemästään työstä. He eivät hyödy edustamansa kulttuurin saamasta huomiosta taloudellisesti tai sosiaalisesti, vaan hyötyjät ovat usein valkoisia. Päädytään pahimmillaan ja liian usein tilanteeseen, jossa siis ihmiset, jotka eivät oikeasti tunne kulttuuria, hyötyvät kulttuurista monella tavalla, kun samaan aikaan kulttuurin alkuperäiset edustajat joutuvat sortamisen kohteeksi.

Urban nimenä mahdollistaa myös niin sanotusti kirsikoiden ottamisen eri kakkujen päältä. Eli sen, että otetaan eri kulttuureista parhaimmat ja näyttävimmät jutut omaan tanssiin tuntematta niiden alkuperää ja mahdollista symboliikkaa ja merkitystä. Vaikka minun tunneillani ei otettu yhtä kirsikkaa tästä kakusta ja toista tästä, vaan teimme yhtä lajia kerrallaan, ei se poista sanaan liitettävää ongelmallisuutta. Sama ongelma olisi tullut vastaan myös streetin kanssa, koska se on ihan yhtälailla kattotermi, ilman kulttuuria, pioneereja ja historiaa. Nähdäkseni sen ongelmallisuudesta ei puhuta yhtä laajasti, koska sana on käytössä vain tanssin puolella, toisin kun urban. 

Muutoksen tuulet

Urban-tunneilla muutos näkyi jo viime keväänä, kun tarkastelin omaa opetustani ja mahdollisesti sieltä löytyviä ”kirsikoita”. Myös lajin historian opettaminen tuli kiinteämmin osaksi opetusta. Nyt kun lajin nimi on hip hop, teemme tunneilla hip hoppia. Tämä tarkoittaa sitä, että joidenkin ryhmien kanssa toteutetut reaggaeton, vogue tai waacking -jaksot jäävät pois. Näille tunneille on edelleen kuitenkin mahdollista päästä TOP-tuntien kautta. TOP-tuntien muodostamiseen vaikuttaa paljon oppilailta (keväisen ilmoittautumisen yhteydessä) tulleet toiveet. Niiden perusteella lähdetään tekemään seuraavan vuoden ryhmiä, joten keväisin kannattaa olla hereillä toivomassa haluamaansa lajia!

Muutostyö on siis käynnissä ja tulee toivottavasti säilymään läpi elämän. Omalta kohdaltani voin sanoa, että koen että työni ja ajatteluni on muuttunut BLM saaman kansainvälisen huomion kautta, mutta hyvällä tavalla. Koen, että toisaalta muutokset ovat isoja, toisaalta pieniä. Isoin työ on tehtävä haitallisten ajattelumallien tunnistamisen opettelussa ja poisoppimisessa. Sen jälkeen muutokset voivat olla lopulta aika pieniä, mutta sitäkin tarpeellisempia. Tavoitteena on kuitenkin muuttaa yhteiskuntaa omalta osaltaan kohti parempaa. 

Jos sinua jää mietityttämään joku asiaan liittyvä, vastaan mielelläni kysymyksiin.

-Ninni

 

Lähteet:
Black Lives Matter:
https://blacklivesmatter.com/herstory/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Black_Lives_Matter
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/06/11/ilman-orjia-meilla-ei-olisi-popmusiikkia
Punainen Risti: Rasismin eri muotoja: https://www.eirasismille.fi/sisalto/rasismin-eri-muotoja
Antirasismiin liittyvät luennot:
Sophia Wekesa – Anti-racism in danceculture / Anti-rasismi tanssissa osa 1 & osa 2, 2020-2021
Tatiana Desardouin – Introspective Seed, 6.6.2021

 

Muut artikkelit:

Esitysten iloa – pitkästä aikaa!

Juuri päättynyt lukuvuosi oli jälleen kerran ainutlaatuinen. Tällä kertaa ainutlaatuisuus johtui siitä, että pääsimme pitkän tauon jälkeen järjestämään aivan tavallisia esityksiä - yleisön edessä! Syksyllä 2021 Vinhan oppilasnäytös Karkkilassa oli ensimmäinen...

lue lisää

Meidän meri Tanssin talossa

Toukokuussa olimme 5- ja 6-vuotiaiden oppilaitteni kanssa esiintymässä Tanssin talossa Helsingissä Suomen tanssioppilaitosten liiton 40-vuotisjuhlanäytöksessä. Mukana oli 19 oppilasta kolmesta eri ryhmästä. Meitä opettajia oli minä ja Varpu, lisäksi tärkeitä...

lue lisää

Lempeydestä

 Kuvittele, että alusta jolla olet on pehmeä. Niin pehmeä, että siihen painautuu kehosi jälki. Anna hengityksesi syventyä ja hidastua aavistuksen. Pysähdy hetkeksi. Hengitä rauhassa sisään ja ulos. Joku toinen pysähtyi myös lukiessaan tätä samaa tekstiä. Saitte kokea...

lue lisää

Opettaja