040 588 98 47 toimisto@vinha.net
Etsitkö Eeposta? SIIRRY EEPOKSEEN

Alkukauden syysterveiset ja tanssipohdintaa Villeltä

02.09.2019 | Blogi, Ville

Syyskausi on nyt toden teolla lähtenyt Vinhassa käyntiin! Ryhmissä uudet ja vanhat tanssikaverit ovat alkaneet tulla tutuiksi, opettajat alkavat jo pikkuhiljaa muistamaan kaikkien oppilaiden nimet ja – mikä tärkeintä – tanssin vinhaa on päästy kokemaan. 

Täällä kirjoittelee Vinhassa tänä syksynä aloittanut uusi tanssiope, Ville. Opetan Nyhkälässä keskiviikkoisin ja Kuoppanummella torstaisin alle kouluikäisten tunteja, tanssistarttia sekä nykytanssia. Pienten oppilaiden kanssa kausi on käynnistynyt erilaisten eläimien liikkumiseen tutustuen, tietysti eläinkuvista innoittuneena! Tanssistartti-tunneilla on lähdetty tanssimaan inspiroituneena suomalaisista tanssivalokuvista ja nykytanssitunnilla lähtökohtana ovat olleet kuvat ihmisen luisista rakenteista, jotka ovat innostaneet toiminnallisen anatomian kautta tutkimukselliseen improvisaatioon.

Nyhkälän tanssistartti-ryhmä tanssin pyörteessä

 

Miettiessäni blogitekstini aihetta päädyin näin tanssikauden aluksi perustavanlaatuisen kysymyksen äärelle: miksi minä tanssin ja mikä tanssista tekee merkityksellistä? Ollessani kauden alussa yksin tanssistudiossa suunnittelemassa tunteja yllätin itseni taas tanssin yksinkertaisuudesta; loppujen lopuksi ei tarvita kuin tilaa ja halu liikkua. Silti tämä tanssi jaksaa innostaa, yllättää ja kiehtoa aina vain uudelleen. Tähän kun lisätään vielä musiikkia, ehkäpä erilaisten välineiden käyttöä ja yhteistyö toisten tanssijoiden kanssa, niin mahdollisuudet tuntuvat melkeinpä rajattomilta!

Tanssitunnilla voimme kerätä kokemuksia, jotka kasvattavat, sykähdyttävät ja innostavat. Nuo kokemukset saattavat parhaimmillaan olla tukena ja turvana koko loppuelämämme ajan. Kokemukset saattavat laittaa suuriakin muutoksia liikkeelle jokaisen tanssijan omassa elämässä. Silti näitä kokemuksia voi olla hyvin vaikea sanallistaa tai hahmottaa.

 

 

Luin äskettäin esitystaiteilija ja -tutkija Pilvi Porkolan artikkelia, jossa hän kirjoittaa, että ”jo kevyt kädenheilautus ylittää käsityskykymme, sitä ei voi kuvailla, ei määrittää, ei rekonstruoida”. Pieni, yksinkertainen liike, mutta lähes mahdotonta ymmärtää. Mielestäni Porkola ei voisi olla enää enemmän oikeassa. Voisiko tanssissa olla kyse viehtymyksestä mysteereihin?

Kyselin Kuoppanummen opetusryhmiltäni heidän ajatuksiaan siitä, miksi he tanssivat ja mikä tanssissa heille on merkityksellistä. Oppilaiden vastaukset olivat vilpittömiä ja riemastuttavia. Koin myös tärkeäksi ohjata nuoriakin oppilaita keskustelun kautta pohtimaan omaa tanssimistaan. 

Osalle oppilaista oli tärkeää erityisesti tanssin sosiaalinen luonne ja säännöllisyys. 4-vuotias oppilaani sanoi tanssissa olevan parasta se, että joka viikko saa tulla tanssitunnille. Useampi 7-vuotiaista oppilaista vastasi tanssissa olevan parasta uudet tanssikaverit. Eräälle oppilaalle oli innostavaa oppia itse uutta ja saada opettaa oppimaansa ystäville, jotka eivät käy vielä tanssitunneilla. Itseäni erityisesti myös ilahdutti, että 5-vuotiaiden ryhmässä useampi mainitsi tanssissa tärkeimmäksi mukavan opettajan! Vastauksissa tuli myös esiin tanssin vaikutus hyvinvoinnille. Tanssistartti-ryhmä oli yhtä mieltä siitä, että tanssi rentouttaa ja rauhoittaa mieltä. Tanssista saa myös ison annoksen liikuntaa viikkoon.

 

Samaistuttavampia vastauksia itselleni olivat kuitenkin monet hyvin avoimet vastaukset. Erityisesti 3-4 -vuotiaiden sekä 5-vuotiaiden ryhmässä moni oppilaista sanoi tanssissa parasta olevan hypyt, temput, piirissä tanssiminen ja lattiamerkkien yli hyppääminen. Toisin sanoen tanssissa parasta on itse tanssi, sen selittämätön, mutta samalla myös niin konkreettinen, luonne. Yksi tanssistartti-ryhmän oppilaista tiivisti, että parasta on se, kun saa vain tanssia. Voisiko enää paremmin sanoa?

Inspiraationa olleet tanssikuvat

 

Vinhalla on tulossa nyt syyskuussa 14.-15.9.2019 Tanssikoulun yö -leiri Taidetalo Siirilään Vihtiin. Alakouluikäisille suunnatulla leirillä yövytään tanssikoulun tiloissa, tanssitaan yhdessä ja illalla on luvassa myös nyyttäridisco! Opettajina toimivat Ninni Tuovila ja Varpu Asiala. Uskon, että leirillä tullaan varmasti kokemaan tanssin riemua ja kaikkea sitä mistä tässäkin blogipostauksessa olen kirjoittanut. Viikonlopunmittainen leiri vahvistaa myös yhteenkuuluvuuden ja yhteisöllisyyden tunnetta tanssikavereiden kesken. Leiristä löytyy lisätietoja Vinhan nettisivujen kautta. Suosittelen lämpimästi!

 

Tavataan syksyn mittaan tanssin merkeissä!

-Ville

Muut artikkelit:

Kesätyöntekijöiden kuulumiset

Kesätyö Tanssiopisto Vinhassa Lohjan toimipisteessä Moi! Olemme Vinhan 2024 kesätyöntekijät Sofia ja Olivia ja kerromme meidän kesätyökokemuksestamme Vinhalla. Kesätyömme alkoi perehdytyksellä, missä saimme tarvittavia tietoja ja pääsimme suunnittelemaan ensimmäistä...

lue lisää

Esitysten iloa – pitkästä aikaa!

Juuri päättynyt lukuvuosi oli jälleen kerran ainutlaatuinen. Tällä kertaa ainutlaatuisuus johtui siitä, että pääsimme pitkän tauon jälkeen järjestämään aivan tavallisia esityksiä - yleisön edessä! Syksyllä 2021 Vinhan oppilasnäytös Karkkilassa oli ensimmäinen...

lue lisää

Meidän meri Tanssin talossa

Toukokuussa olimme 5- ja 6-vuotiaiden oppilaitteni kanssa esiintymässä Tanssin talossa Helsingissä Suomen tanssioppilaitosten liiton 40-vuotisjuhlanäytöksessä. Mukana oli 19 oppilasta kolmesta eri ryhmästä. Meitä opettajia oli minä ja Varpu, lisäksi tärkeitä...

lue lisää

Opettaja